Riistakeskus muistuttaa, että irrallaan luonnossa liikkuvat lemmikit voivat saada aikaan suurta tuhoa pesille ja poikasille vain säikyttelemällä

Luonnossa eletään parhaillaan sitä aikaa, kun jäniksen ja rusakon poikaset sekä hirvenvasat syntyvät ja ensimmäiset linnunpoikaset kuoriutuvat.

– Esimerkiksi heinäsorsalla ja telkällä on jo poikasia, sanoo riistasuunnittelija Juha Heikkilä Suomen Riistakeskuksen Pohjanmaan aluetoimistosta.

Suomen Riistakeskus muistuttaa, että irrallaan luonnossa juoksentelevat lemmikkieläimet voivat aiheuttaa eläimille ja niiden pesille suurta tuhoa pienessäkin hetkessä. Erityisen alttiita häirinnän aiheuttamille vaaroille ovat maassa pesivien lintujen ja nisäkkäiden poikaset.

Joskus tuhoa syntyy, vaikka lemmikki ei poikasten tai pesän kimppuun fyysisesti pääsisikään. Pelkkä säikäyttäminenkin voi riittää.

– Irrallaan oleva koira voi esimerkiksi karkottaa emolinnun pesältä, jolloin varikset ja harakat näkevät, mistä se lähtee. Sitten ne löytävät pesät, joista menee koko tämän vuoden [poikas]tuotto, Heikkilä sanoo.

Eikä säikähtäminen katso hätyyttelijän eikä hätyytettävän kokoa. Myös isolle hirvelle säikähtämisellä voi olla vakavat seuraukset.

– Varsinkin, jos on raju tilanne ja emä yrittää viedä koiraa kauas vasastaan. Voi olla, että emä ja vasa ei löydä enää toisiaan.

Ohessa linkki ylen uutiseen

http://yle.fi/uutiset/3-9626420